Gake Ryu

Gake Ryu grundades 1994 av Johan Pettersson och består idag av sex stycken klubbar (dojos) från Skellefteå i norr till Furulund i söder. Samtliga klubbar tränar efter det jujutsusystem som Johan Pettersson utvecklat och leder, Gake Ryu Jujutsu.

Gake Ryu är en ideell organisation som inte tror på att ta ut höga avgifter. Vi anser att Jujutsu är för alla och försöker därför hålla nere kostnaderna och samtidigt erbjuda ett effektivt självförsvar under budomässiga former.

Vi har rötter i traditionell japansk stridskonst och värderar dess historia. Vår Jujutsu är dock anpassad efter moderna förhållanden och svensk lagstiftning.

Namnet Gake Ryu

Gake är ett gammalt japanskt ord som betyder Klippa och syftar på Johan Petterssons födelse- och hemort Klippan. Namnet Gake gavs till Johan av hans mentor och sensei, budopionjären Robert von Sandor. Gake uttalas [Gacke].

Dessutom är Petter (i Pettersson) en engelsk form av det latinska namnet Petrus som härstammar från det grekiska namnet Petros. Petros är en översättning av det arameiska namnet Kepa eller Kepha som betyder ‘klippa’ (latinsk form Kefas).


Läs gärna mer på: www.gakeryu.se

Träningen

Ett träningspass kan se lite olika ut men börjar alltid med en formell hälsning till instruktören. Därefter är det uppvärmning med fallteknik, stretchning och koordinationsövningar.

Sedan brukar man delas in två och två för att träna teknikövningar där man turas om att anfalla och försvara sig. För varje bältesgrad finns ett antal försvarstekniker mot exempelvis slag, grepp, sparkar och stranguleringar. Svårighetsgraden på teknikerna ökar i takt med din förmåga.

Passet brukar avslutas med någon form av tema. Ibland är det styrka och kondition, ibland är det självsförsvarssituationer och ibland kan det vara kampmoment (valfritt) som brottning eller sparring.